Anda Sahabat Saya Yang Terhebat

Perkahwinan kami

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 24, 2010

berkongsi rasa

sebagai ibu mengandung
menjaga pemakanan adalah yang paling penting
dulu kalau idak aku balun aje ape yang ada di depan mata
tatapi sekarang aku sudah kawal

no junk foods
no fast foods
dan..sekali ngan laki aku,aku tak kasi dia makan atau sentuh benda benda tersebut
=p

so sedikit perkongsian untuk anda semua apa yang saya makan dan ambil

1. asid folic
-kawan aku doktot.so dia ada pernah bagitau untuk sesiapa yang merancang nak ada anak,
its better to take folic asid 3 months before getting pregnant.pergi aje terjah ke farmasi,semua ada.aku beli di watson jenama appeton.so far,its good and feel better sbb ada supplement for baby kan.

2.susu anmum
-ambik 2 kali sehari.yang nie pun same.sape yang merancang untuk preggy,buleh dah setat minum susu.its good for our body.aku ambik 2 kali sehari.kalsium sangatlah penting sebab dalam badan kita ada dua nyawa.so banyak kalsium kena ambik.

tapi bagi yang alah dengan susu,
boleh gantikan dengan soya

3.kekacang
-aku pilih kacang cerdik dan gajus.dari hasil pembacaan,orang cakap bagus untuk baby.correct me if im wrong!

4.kismis
-bagus untuk perkembangan minda.aku ambik 7 biji aja sehari

5.buah buahan
-sedar diri bila dah mengandung.dulu susah nak makan buah.sekarang dah insapppp.

6.air zam zam
-mak mentua aku kasi 3 botol.so aku akan minum seteguk dua sambil niat.dan malam sebelum tidur letak kat tapak tangan dan usap di perut sambil feel bercakap ngan baby konon konon dia faham.hahaha.sejuk je rasa kat perut bila letak air zam zam

7.Al-Quran
-ini adalah fentingggg giler giler.tetapi aku tidak memfokuskan surah surah tertentu.aku baca kesemua ayat sebab aku yakin ayat al quran mempunyai syafaat yang tinggi.cuma meletakkan target berapa kali nak khatam sebelum deliver.rasanya enough 2 kali.itu sasaran aku.korang letak lah sasaran sendiri eh.hehehe

aku hanya berkongsi maklumat ye!

dan setakat ini aku masih belum tiada apa apa alahan.
aku harap sangat sangat aku tidak mengalami sebarang alahan atau morning atau evening atau night sickness.
sebab?
sekolah dah nak bukak
camna aku nak bersemangat kalau aku sendiri pun macam pisang salai.
doakan aku ya kawan kawan

sekian
yang berkongsi rasa
-bonda shalin-
=p

 Isteri Incik Fahmi =p

1 comment:

asna cute said...

hehe asna mula2 jer bleh minum susu anmum tue. lepas jer nak masuk 2 bulan terus xbest susu tue. doc bg pil calcium sbgi ganti.. =)