Anda Sahabat Saya Yang Terhebat

Perkahwinan kami

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 18, 2010

Tips temuduga guru

 ini ha aku nak berkongsi sedikit pengalaman macam mana nak lepas interview nak jadi cikgu
tak susah pun
=p

pertama konsep REZEKI
okay~
konsep rezeki nie kita kena berpegang teguh dengan agama Allah
percayalah kalau Allah cakap rezeki ko memang akan jadi cikgu
insyallah
time will come
and u'll be a teacher
so jangan stress bagai
ko kena yakin dengan janji Allah
sebab he knows everything

kedua pasang NIAT
NIAT tue penting uols
kalo ko niat nak tolong mak ayah atau pelajar2
insyallah
Allah akan membuka seluas luasnya pintu rejeki untuk korang
so ikhlaskan hati memang nak jadi cikgu
jangan jadikan cikgu sebagai profesion last
sebab dah tak ada kerja lain dah ko nak sebat
=)

ketiga
masa pergi interview
sila prepare sikit la
ko nak amek exam pun
mesti stadi kan
same goes to interview
baca la sikit2 tentang isu isu pendidikan
example : dasar pendidikan
then bajet 2011 ape yang ditekankan untuk pendidikan
sejarah sebagai mata pelajaran wajib kan ?
so gitu la..
banyak beri penekanan tentang isu pendidikan
at least ko ada la idea sikit nak goreng sama interviewer nanti
gitu~

keempat
jangan lah over time di interview
be frank
ko masuk dalam dewan
bayangkan ko adalah guru sebenar
bukan baru nak jadi guru
so kat situ penemuduga dapat detect
ko nie ada jiwa atau tak nak jadi guru
jangan buat2
terus terang dan tunjukkan skil konpiden yang tinggi

kelima
jelaskan suara korang
jangan ko cakap macam berbisik dengan penemuduga itu
nak jadi cikgu nie
suara kena high pitch
jangan plak ko menjerit
kuatkan volume sahaja
sebab profesion cikgu nie
suara memang kena kuattttt dan kasi jelas apa yang ko cakap
dapat?

keenam
dressing kena smart
yang pompuan make sure baju bukan kaler yang terang
ko ingat nak pergi kenduri ke pakai baju terang2
hari tue aku still ingat
ada sorang candidate nie pakai baju megelip giler kaler fink
hoh~
sudahnya direjek
hahaha
ko pakai baju kasi la kaler soft2 sket
kasut mesti betutup
bawak satu fail
make sure semua dokumen lengkap
bawak henbeg yang simple
jangan ko bawak henbeg yang gedabak besar plak
konpom awai2 kena rejek
hahaha

 seterusnya
 time nak jawab soalan tue
ko tak payah nak gelabah monyet kalo ko tak reti atau tak paham apa yang ditanya
ko cakap
"maaf tuan,saya kurang jelas"
atau
"maaf tuan,saya tidak tahu dan kurang pasti"
jangan plak ko goreng sakan
tapi langsung tak betul
ko telah menjahanmkan mood interviewer
haha

then
tak payah la ko nak buat nota kecik ke ape ke
time last minit datang untk interview tue
sebab....
lagi bnayak ko baca
lagi ko rasa nebes yang dasat
so tenangkan diri
banyak berselawat
dan berserah
cakap dengan diri
"kalau ada rezeki,insyallah ada"
kalau tak cuba lagi
gitu
so bile ko niat begitu
ko tak akan rasa frust sangat

last sekali
jangan lupa berserah
buat solat hajat
suruh mak ayah doakan ko
mak ayah aku hantar aku time interview dulu
then time aku nak masuk interview
diorang buat semayang hajat di masjid UUM
siap baca yasin
so..doa mereka dimakbulkan Allah
alhamdulillah

aku kasi TIPS ini berdasarkan pengalaman aku la
sebab since aku 6 tahun
aku adalah nak jadi CIKGU sangat sangat
aku sekadar berkongsi bersama kalian
yang masih terkapai kapai
mcm mana nak diinterview nanti

aku ucapkan selamat berjaya kepada kamu kamu
jadilah guru yang terbaek


Isteri Incik Fahmi =p

2 comments:

^^mrs.deana^^ said...

Good tips babe...TQ!!tkutnyer nk mghadapi intrviuw thn dpn!!lbih tkut dr nk knvo...huhuh

Ar-Rayyan said...

salam.pakcik nak kongsi jugak tips... pakcik sebelum kuar iklan jawatan guru dah solat hajat... mmg tak putus2. mmg berkehendak sungguh la... pastu yg nak g intrvw tuh kalau boleh pakai la balzer... banyak skil2 untuk takcle penintervw nih......apa pun. aku dag berjaya menjadi seorang guru.... (pakcik materaboy)