Anda Sahabat Saya Yang Terhebat

Perkahwinan kami

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 26, 2010

DIY veil

baju nikah aku kan...ada lebihan kain yang banyak
so tailor tue mencadangkan
aku buat veil sindiri

perghhh
makan dalam siot nak buat veil
aku cuba mensurf di internet
tak ramai ghupanya yang DIY veil sendiri

so aku akan explain dekat korang
very easy
tapi part jahit menjahit
very the rumit
so aku pass to kwn aku punya mak
sbb aku yakin she can help me

so bahan bahan yang perlu disediakan nak buat veil sendiri ialah

-pergi terjah ke jakel
beli kain NET sebanyak 1.5 meter (labuh sehingga punggung)

-then ko potong bulat
kalau ko kretip ko gune aje tudung saji
bukan ke tudung saji bentuknya bulat?
aku guna kertas mahjong
lipat empat segi
then potong sket bagi jadik bentuk bulat
so dah siap

-bila dah siap ko potong veil tue ikut bentuk bulat

then....

gunting kain lace yang lebih lebih tue
then tampal sekitar net yang bulat tue
menggunakan jarum pentiti
so bile dah bentuk
ko jahit lah
dengan menggunakan tangan ok

hasilnya....

sungguh mudah kan?hendak seribu daya,tak nak sila upah tailor.kikiki


Mrs Fahmi To Be =>

11 comments:

ZARA said...

owh jahit eh? kalau gam boleh?

hehehe

then yang tepi2 tu kita potong je lah eh?

@ty_farEd said...

waa....!!!Cantiknyer...!!! baru terpikir nak wat sendiri gak..tapi tak de idea..heheh..thanks anyway... amboi zara..nak senang ajer..main gam2 ek..~ngeeee... tapi...eerrr.. gam tak ley ek..senang sikit..hihihi... ;p

puterikurekure said...

canteknyaaa!!!!
:)

hana yoriee said...

hehe..hana pun akan DIY veil nikah..coz byk lace lebih jugak..tp buat bentuk D lah..u have nice one here!!

Noor Azwa Abdul Wahab said...

tahniah kerna bjya mncpta veil sndrk

ShalinzZ85 said...

zara:kalau gam tak leh..aisey..asai boleh je la zara nie.hahaha

aty:tue la zara nie..asai boleh jerk.hahaha..kena halusi tau jaht benda alah nie.aty try la buat!hasilnya menakjubkan tau!

kak intan:hehehe..thanks

hana yorie:a'aah..kite bagi idea aje..u try la buat..meh kite same same buat

azwa:hehehe.thanks dear!

Cik Belle said...

alololoo.. canteknyer veil die!!

Mr Final said...

hebat... sgt kreatif!

my note said...

lawanyer.... pasni leh bukak kedai nie....

niesz said...

cantik!!!kalau niesz, niesz nk pnjg berjela..hehehe..

PurPLe LaDy AiFA said...

omg! cntik gila your veil~! xyh beli mhl2 kn? oh.. cntik!