molek benarlah kiranya aku share resepi ngan korang eh
tapi gambar step by step nan ado eh
sebab mmg tak sompek nak tangkap walau satu pun
gila kalut time tue
=p
step pertama
=rebus ayam untuk dapatkan stok ayam (air rebusan ayam)
bahan bahan yang diperlukan
nie untuk nasi eh
@ beras
@daun pandan 3 helai-hiris dalam 3 bahagian
@bunga lawang,bunga cengkih
@bawang merah dan putih-ambil setengah biji bawang merah untuk dimayang.yang lain ko blend.
bawang merah 3 bijik dan bawang putih 3 atau 4 ulas (blendkan)
@marjerin
@susu cair-setengah cawan
cara cara
=mula mula masukkan planta
=masuk mayang bawang merah sebanyak setengah bijik
=masukkan daun pandan
=masukkan bunga lawang dan semua tue lah
=kasi garing semua
=then masukkan pulak air rebusan ayam tadi
kat sini ko kena tau,sekiranya ko buat 3 pot beras,ko harus masuk 4 pot air rebusan ayam.
=biarkan sampai mendidih
=bila dah mendidih masukkan susu cair dan garam
=kemudian masukkan beras yang telah ditoskan
=kacau rata dan tunggu sampai nasi ko masak
sup pulak
=tumis bawang putih ngan bawang merah beserta dengan sup bunjut
=kendian masukkan air rebusan ayam sikit
=tambah air dan garam
=tunggu sampai mendidih
cili pulak
=nie resepi paling sedappp
=ko blend cili merah dalam 10 batang dan bawnag putih dalam 7 ulas
=masak dalam kuali tanpa minyak
=masukkan gula dalam 2 sudu
=tambah cuka dalam 3 sudu
=kacau sampai masak dan agak2 pekat
=then boleh angkat
ayam pulak
=ayam yang sudah empuk direbus tadi ko toskan
=tumbuk bawnag merah dan perap dengan kicap dan sos tiram selama 30 minit
kicap pulak
=tapis kicap dari perapan ayam dengan sos tiram dan kicap tadi
=dapatlah kicap ko
so....lengkaplah satu hidangan ko dengan nasi ayam yang terbaik itu
aku dah 4 dan 5 kali buat
dan hasilnya sedapppp banget
haha
ini resepi dari mak aku nun jauh dari Kedah
selamat mencobaaaa
Isteri Incik Fahmi =p
1 comment:
akan dicuba bila ada kebenaran MEM BESAR.. wakakak~ maceyhh share.. da lama nak blaja masak NACI AYAM
Post a Comment