Anda Sahabat Saya Yang Terhebat

Perkahwinan kami

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 22, 2010

Hukum memakai Inai

Sedikit kemusykilan berlaku apabila tentiba aku berada di dalam bilik guru yang hening ini....hehe
For the first time aku online terus menerus dari bilik guru...

Kalau idak jangan harap..keja berlambak sesado sampai langsung tak tau nak buat yang mana..las las update BLOG la keja aku.haha

Ha!!!hari tue time aku ke Kelantan,aku ada cakap kat MIL aku

"Makcik datang la awal ke kedah nanti,leh wat majlis berinai dan FAHMI leh pakai inai sekali 3 jari"

jawapan my MIL

"eh...hukum memakai inai bagi lekaki adalah HARAM"

aku plak "erk....yer ke mak cik!!!"

terstop setakat itu sahaja...malas nak bersambung dan membuat huraian panjang

So kat sini aku nak tanya....

APAKAH HARAM MEMAKAI INAI BAGI LELAKI?

serius aku macammmmm tak tahu bab2 hukum hakam yang complicated ini.

Sila lah korang jawab...aku rasa ramai pakar2 yang terer bab2 cenggini




Aku dah diberi amaran keras oleh PARENTS aku supaya tidak mengukir ukir inai

Tapi..aku memang tak minat pun nak pakai inai ukir ukir tue

Tangan aku nie dah la separa TINTED..huishhhh..konpom buruk if aku ukir ukir

Mrs Fahmi To Be =>

7 comments:

puterikurekure said...

entahla. ni first time dengar lelaki takleh pakai inai. sepupu2 akak yang ustaz pon pakai inai masa kawen.

emmm...takleh nak komen lebih2. kang ada orang marah plak.

oh. pasal inai lukis2 tu memang haram dah. time akak dulu, bila dah lepas lukis baru ada orang nak tegur. haihh...

ally said...

shalin..i dah survey kan utk u..& also for myself..gulp..dlm dilema la..dlm soal jwb nih kata haram..u refer this k..(http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/24/hukum-lelaki-pakai-inai-di-jari/)

Syidah said...

follow u yerk...

asna cute said...

alamakk..serius xtau pape pun pasal hal nie.. nti ada update citer baru share ek kak ;)

~ thalhazlin ~ said...

tak ada sebab nak cakap pemakaian inai haram bagi lelaki selagi ia tak menyerupai perempuan.ukir inai pun tidak haram selagi ia tak menyerupai gambar binatang -binatang yang menyerupai agama laen..

TheBubblyMe said...

salam... i baru bace blog nie.. maybe it can clear things up =)

http://sabsabby.blogspot.com/2010/03/hennainai-and-its-hukum-in-islam.html

kerabumangga said...

Inai hitam pun boleh dikira haram, sebab bukan pure inai. Inai hanya warna kemerahan atau keorenan...